Wielu osobom wydaje się, że szybkowar to wynalazek ostatnich lat, jednak niektórzy wciąż pamiętają, że z takich szczelnych garnków korzystały nasze mamy. Co prawda, popularność szybkowarów co jakiś czas rośnie i maleje, ale ten niezwykle przydatny element wyposażenia kuchni został wymyślony już w XVII wieku. Obecnie coraz częściej mówi się o tym, że szybkowar pozwala na przygotowywanie zdrowszych potraw, czy jednak jest tak w rzeczywistości? Zdecydowanie tak!
Wielu osobom wydaje się, że szybkowar to wynalazek ostatnich lat, jednak niektórzy wciąż pamiętają, że z takich szczelnych garnków korzystały nasze mamy. Co prawda, popularność szybkowarów co jakiś czas rośnie i maleje, ale ten niezwykle przydatny element wyposażenia kuchni został wymyślony już w XVII wieku. Obecnie coraz częściej mówi się o tym, że szybkowar pozwala na przygotowywanie zdrowszych potraw, czy jednak jest tak w rzeczywistości? Zdecydowanie tak!
Wbrew pozorom działanie szybkowaru nie jest szczególnie skomplikowane i każdy kto zdecyduje się na jego wypróbowanie powinien sobie poradzić z jego obsługą. Najważniejsza, w przypadku tego urządzenia jest pokrywka, która szczelnie zamyka garnek pozwalając na znaczący wzrost ciśnienia w jego wnętrzu. Co nam to daje? Przede wszystkim oszczędność czasu i energii, gdyż przygotowanie potraw w szybkowarze jest naprawdę szybkie. W wielu przypadkach wystarczy kilkanaście minut aby na naszych stołach pojawił się gotowy obiad.
Czy jednak gotowanie w tak wysokim ciśnieniu nie pozbawia potrawy cennych składników odżywczych? Wręcz przeciwnie! Im krócej bowiem poddajemy jedzenie obróbce termicznej, tym mniej traci ono witamin. W ten sposób możemy zatem dostarczyć naszemu organizmowi znacznie więcej wartościowych składników, które są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli zatem zdecydujemy się na przyrządzenie szpinaku właśnie w szybkowarze, możemy liczyć na to, że pozostanie w nim aż 65% wszystkich zawartych w nim witamin. Przy czym tradycyjne gotowanie pozbawia go około 75% cennych wartości odżywczych.
Utrzymywanie wysokiej zawartości wartościowych składników to obok oszczędności czasu najważniejsza zaleta używania szybkowaru. Warto jednak pamiętać, że gotowanie w nim pozwala na zachowaniu aromatyczności posiłków, ze względu na szczelność pokrywy, która uniemożliwia wydostawanie się z garnka tego co najlepsze. Większość osób stwierdza zatem, że potrawy z szybkowaru smakują znacznie lepiej aniżeli te gotowane w sposób tradycyjny.
Artykuł został przygotowany przez sklep internetowy ostry-sklep.pl oferujący duży wybór szybkowarów, akcesoriów kuchennych i nie tylko.