Cellulit to niełatwy przeciwnik. Walka z nim jest nierówna i długotrwała, jednak da się z niej wyjść zwycięsko. Jak? Jednym ze sposobów jest zmiana nawyków żywieniowych, dlatego podpowiadamy, na które produkty warto postawić w codziennej diecie. Sprawdź i wypróbuj!
1. Gra w zielone
Zielone jest nie tylko trendy – przede wszystkim jest zdrowe i ma właściwości przyspieszające metabolizm. Mowa tu np. o zielonej herbacie, która dzięki zawartości antyutleniaczy aktywnie wpływa na przemiany tłuszczu w energię. Antyutleniacze, a konkretnie polifenole, mają jeszcze jedną ważną właściwość: chronią przed działaniem wolnych rodników. Do tej grupy możemy również zaliczyć pietruszkę (działa moczopędnie, redukuje obrzęki i zalegające w organizmie toksyny), brokuły (zawarty w nich kwas liponowy zapobiega procesowi twardnienia kolagenu w skórze) oraz szparagi (stymulują krążenie krwi, co sprawia, że organizm szybciej pozbywa się toksyn).
2. Owocowy raj
Mocny zawodnik antycellulitowy to owoce, takie jak grejpfruty, banany, truskawki, kiwi, czy ananasy. Te pierwsze zawierają dużo witaminy C biorącej udział w odbudowie kolagenu oraz potasu, który zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie i działa oczyszczająco. Banany mają zdolność do zwiększania przepływu krwi, co hamuje powstawanie cellulitu. Truskawki, kiwi i ananasy to również kopalnie witaminy C i potasu.
3. Szafranowe love
Szafran to najnowszy wynalazek świata medycyny. Jak się okazuje, nie tylko odchudza, ale również wpływa na zmniejszenie cellulitu. W jaki sposób? Dzięki znacznemu ograniczeniu rozrostu tkanki tłuszczowej. Ponadto pomaga zmniejszyć apetyt i usprawnić krążenie, a to przyczynia się do redukcji cellulitu. Wprawdzie szafran wciąż jest jedną z najdroższych przypraw świata (kilogram tej przyprawy to koszt ok kilkunastu do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych), jednak jest na to sposób – zakup preparatu zawierającego czysty, wysoko stężony ekstrakt z szafranu. Polecanym i sprawdzonym produktem tego typu jest m.in. Bioxyn.
4. Tradycyjnie
Cebula, czosnek, ziemniaki – brzmi znajomo? Te warzywa kojarzą się domowo, tradycyjnie i staropolsko, jednak nie każdy wie, że pomagają one w usuwaniu toksyn i oczyszczaniu organizmu. Cebula działa moczopędnie i podobnie jak czosnek jest bogata w związki siarki, allicynę oraz kwercetynę – elementy powodujące rozpadanie się tłuszczów na drobne kawałki i usuwanie ich na zewnątrz. Ziemniaki to z kolei skarbnica potasu, który, jak już było wspomniane wcześniej, zapobiega obrzękom.
5. Pełne ziarno
Produkty pełnoziarniste (chleb, makaron, otręby pszenne, płatki owsiane, kasze gruboziarniste, brązowy ryż) to źródło błonnika, który wpływa korzystnie na funkcjonowanie jelit. Ponadto zawierają dużo potasu i magnezu – pierwiastków, które pomagają wypłukać toksyny z organizmu.
6. Koko spoko
W naszym zestawieniu nie mogłoby zabraknąć jajek. Głównie dlatego, że zawierają wiele witamin z grupy B odpowiedzialnych za szybszą przemianę materii, a także lepsze przyswajanie składników odżywczych, również tych, które wspierają redukcję cellulitu.
7. Kiełki, kiełki, kiełki
Kiełki słonecznika, rzodkiewki, czy brokułu stanowią nie tylko smakowity dodatek do dań, ale również, dzięki dużej zawartości m.ni. witaminy C, poprawiają krążenie krwi i wzmacniają naczynia krwionośne. A to, jak wiemy, sprzyja redukcji cellulitu.