Musli – jakie składniki powinny się w nim znaleźć, a jakie nie?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

W sklepach można znaleźć bogaty wybór gotowych mieszanek musli. Niestety, ale wiele z nich zawiera tłuszcze nasycone i cukry, które są niezdrowe dla organizmu.

Musli jest mieszanką płatków, orzechów oraz suszonych owoców. Ten produkt może być zdrowy, ale to w dużej mierze zależy od dodatków, które się w nim znajdują.

Kiedy musli jest zdrowe?

Najzdrowsze jest naturalne musli bez cukru, szkodliwych tłuszczów oraz sztucznych dodatków. Wówczas taka mieszanka jest źródłem wielu składników odżywczych, które sprawiają, że organizm człowieka funkcjonuje bez zarzutu. Dzięki zawartości dużych ilości błonnika działa ona korzystnie na układ pokarmowy. Ponadto taki produkt:

  • pomaga sercu poprzez unormowanie ciśnienia krwi czy też obniżenie cholesterolu,
  • poprawia koncentrację oraz pamięć,
  • usprawnia pracę mózgu.

Jakie składniki są szkodliwe?

Należy unikać w musli takich składników jak:

  • olej palmowy – składa się z wielu nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą doprowadzić do tycia, cukrzycy, a także podwyższenia złego cholesterolu,
  • substancji słodzących (np. syrop glukozowo-fruktozowy czy cukier) – mogą one być przyczyną cukrzycy, otyłości, a także innych problemów zdrowotnych,
  • aspartamu – sztuczny słodzik, który negatywnie oddziałuje na zdrowie człowieka,
  • polew smakowych – poprawiają walory smakowe, jednak nie niosą ze sobą żadnych wartościowych składników odżywczych.

Najlepsze musli, czyli zrobione samemu

Najlepiej przyrządzić taką mieszankę samemu, gdyż wówczas można ją stworzyć z dowolnych składników. Dzięki temu można mieć pewność, co się w niej znajduje, a ponadto w jej składzie mogą znaleźć się takie składniki, które pasują komuś pod względem smakowym. Istotne jest to, aby wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania domowego musli były jak najmniej przetworzone oraz posiadały jak największą ilość składników mineralnych oraz witamin. Do stworzenia takiej mieszanki można wykorzystać następujące składniki:

  • płatki zbożowe – m.in. owsiane, żytnie, orkiszowe lub jęczmienne,
  • świeże owoce  – np. maliny, jabłka, jagody,
  • suszone owoce – np. śliwki, brzoskwinie czy winogrona,
  • orzechy – m.in. orzechy nerkowca czy pistacje,
  • naturalne substancje poprawiające smak, a więc np. cynamon, miód lub kakao.

Stworzoną mieszankę można następnie połączyć z kefirem, mlekiem lub jogurtem naturalnym. Może to stanowić doskonały pomysł na zdrowe śniadanie.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.