Która pizza jest najbardziej, a która najmniej kaloryczna? Podpowiadamy, jakie składniki wybrać, jeśli dbasz o linię

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Pizza uważana jest za bardzo kaloryczne danie, którego należy unikać. Jednak dietetycy wcale nie zakazują spożywania tego włoskiego specjału. Nakazują zachować umiar i rozsądnie wybierać dodatki. Od tych składników zależy, czy pizza przyczyni się do powstania nadmiarowych kilogramów. Co zatem wybierać, a czego unikać?

Jak wynika z raportu „Talerz Polaka 2015” przygotowanego przez PizzaPortal.pl, Polacy niezmiennie cenią możliwość tworzenia kompozycji własnych (66 proc.). Dlatego wybierają takie pizzerie jak np. pizzeria Marco. Dzięki temu można uzyskać pizzę idealną – zarówno w smaku, jak i pod kątem kaloryczności.

Pizza na cienkim cieście zamiast na grubym

Chcąc zachować linię, warto zadbać o nią już w momencie wybierania spodu na pizzę. Chociaż grube i puszyste ciasto jest bardziej sycące, cienki spód będzie mniej kaloryczny. Jego przewagą jest również możliwość delektowania się przede wszystkim wybranymi dodatkami. Smak grubego ciasta, z uwagi na swoją puszystość, wysuwa się na pierwszy plan.

Jakie składniki wybrać na dietetyczną pizzę?

Jeżeli chodzi o dodatki do pizzy, w zamówieniach składanych przez Polaków zauważalna jest zachowawczość i ostrożność. Niezmiennie królują pieczarki (75 proc.) oraz szynka (64 proc.). Dużą popularnością cieszy się również salami (59 proc.) oraz ananas (26 proc.). Jednak nie wszystkie z tych dodatków można uznać za dietetyczne. Jakie zatem warto umieścić na pizzy?

  • Rukola

Rukola to dodatek, który często pojawia się w wegetariańskiej wersji pizzy. Niewielkie listki soczyście zielonej sałaty nie tylko zwiększają walory wizualne (aż chce się jeść oczami), ale również podkręcają smak. Delikatnie ostry smak sprawia, że pizza staje się bardziej wyrazista.

Rukola jest bardzo dietetyczna – 100 g to zaledwie 25 kcal.

  • Brokuł

Różyczki brokuła, podobnie jak rukola, poprawiają walory wizualne pizzy. Sprawiają jednocześnie, że tradycyjny włoski placek nabiera oryginalnego smaku.

Także brokuł jest nisko kalorycznym dodatkiem – 100 g to tylko 33,7 kcal.

  • Kawałki piersi z kurczaka

Kawałki piersi z kurczaka –  jako alternatywa dla salami – czynią z pizzy danie bardziej dietetyczne. Taką wersję często wybierają sportowcy – drób stanowi bowiem doskonałe źródło białka.

100 g piersi z kurczaka dostarcza 121 kcal. W porównaniu z warzywami to sporo, ale… to także niemal 22 g wartościowych i cennych dla mięśni protein.

Uwaga na sosy

Chociaż klasyczna pizza bazuje wyłącznie na sosie pomidorowym, w lokalach takich jak np. pizzeria Marco można zamówić pizzę w wersji z białym sosem. Przyrządzany na bazie śmietany kremówki, jest znacznie bardziej kaloryczny. Wartość energetyczna wzrośnie, jeśli do sosu śmietanowego dodawany jest ser.

Trzymasz linię? Zamów stwórz własną kompozycję

Jeżeli dbasz o linię, zrezygnuj z gotowych propozycji w menu na rzecz własnej kompozycji. Taką możliwość stwarza pizzeria Marco oraz inne lokale, które oferują opcję składania zamówień także online. Teraz możesz więc bez wychodzenia z domu zamówić pizzę pod wskazany adres (np. na siłownię), by otrzymać smaczną i zdrową pizzę.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.