Jak wybrać dobre mięso drobiowe?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Każdy z nas chciałaby jeść mięso najwyższej jakości. Czy jednak wiesz, jak je rozpoznać? Oto krótki poradnik, dzięki któremu na Twój stół trafi świeży i doskonały drób. Koniecznie przeczytaj nasz tekst, ponieważ kilka faktów może Cię zaskoczyć.

1. Kupuj w markecie, nie na bazarze

Polacy ufają lokalnym sprzedawcom. Okazuje się jednak, że najbezpieczniej kupować mięso drobiowe w marketach. W przypadku nabywania mięsa w małych sklepach, kupujący nigdy nie ma pewności, skąd pochodzi drób, jaka jest data jego przydatności oraz pochodzenie.

2. Wybieraj mięso pakowane

W dużych sklepach szukaj mięsa pakowanego. Każda paczka będzie oznaczona etykietą, na której znajdziesz wiele cennych informacji dotyczących kupowanego produktu. Pamiętaj, aby ją uważnie przeczytać.

3. Oceń wygląd mięsa

Twoje oko to najlepszy doradca. Przed zakupem drobiu zwróć uwagę na jego kolor, konsystencję i stan. Wybieraj chude tuszki. Spójrz także, czy na brzegach opakowania nie ma dziwnych nalotów lub innych niepokojących elementów.

4. Czytaj etykietę

Etykieta jest podstawą dobrego zakupu. Znajdź kilka chwil na to, aby dokładnie się jej przyjrzeć, ponieważ jest źródłem wielu cennych informacji, o których piszemy w dalszej części tekstu.

5. Zwróć uwagę na oznaczenie QAFT

Drób powinien być oznaczony znakiem QAFT (System Gwarantowanej Jakości Żywności). Świadczy on o tym, że w proces produkcji był monitorowany na wszystkich etapach i spełnił najsurowsze standardy jakości.

6. Sprawdź datę ważności

Przestrzeganie terminu przydatności do spożycia to podstawa odpowiedzialnych zakupów. Przeterminowane mięso drobiowe może zawierać jad kiełbasiany, który jest bardzo szkodliwy dla zdrowia (szczególnie dla osób osłabionych oraz kobiet w ciąży).

7. Odszukaj numer weterynaryjny

To numer wpisany w owalny kształt, który zaczyna się literami „PL”, a na kończy „WE”. Jego obecność na opakowaniu oznacza, że nad procesem hodowli i uboju ptaków czuwał wykwalifikowany weterynarz.

8. Kupuj polskie mięso

Nikogo nie trzeba przekonywać, że najlepszy jest drób od polskich producentów. Mięso transportowane z innych krajów musi przebyć do nas długą drogę, przez co łatwiej może się zepsuć.

9. Upewnij się, że opakowanie nie zostało uszkodzone

Bardzo ważne, aby opakowanie, w którym sprzedawane jest mięso, było szczelne. W przeciwnym razie do środka mogą dostać się szkodliwe bakterie, które wywołują choroby.

10. W markecie zabierz mięso z lodówki, a w domu przechowuj je w chłodzie

Mięso drobiowe powinno być przechowywane w temperaturze nie wyższej niż 4 stopnie Celsjusza. Dlatego zawsze zabieraj je z lodówki już pod koniec zakupów. Pamiętaj także o tym, aby w ciepłe dni szybko przetransportować je do chłodu. W domu mięso trzymaj w lodówce na półkach, na których panuje najniższa temperatura. Przechowuj je w ten sposób nie dłużej niż dwa dni.

Więcej cennych informacji na temat chowu drobiu i przygotowywania mięsa kulinarnego znajdziesz na stronie www.dobrydrob.pl

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.