Dlaczego warto kupować wyroby regionalne?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Wybierasz się w polskie góry? Przywieź z nich coś więcej niż wspomnienia. Świetnym pomysłem na prezenty dla bliskich są produkty regionalne, takie jak oscypki i miody z lokalnych pasiek.

Smak nie do podrobienia

Oscypki owcze, sprzedawane na Krupówkach i w miejscowościach tatrzańskich to dla wielu osób smak dzieciństwa. Sezon na te produkty zaczyna się z początkiem maja, a ostatnie oryginalne oscypki kupimy w październiku. Prawdziwe oscypki kupimy w bacówkach i od górala. Oscypki w 60 % zawierają mleko owcze i w 40% mleko krowie. Nie tylko mleko od regionalnych owiec i krów decyduje o niepowtarzalnym smaku oscypków, który jest nie do podrobienia, ale również metoda wędzenia, która w podhalańskich bacówkach od lat się nie zmienia. Receptura trzymana jest w tajemnicy i pilnie strzeżona.

Walory zdrowotne

Wyroby regionalne pochodzą z czystych terenów, gdzie nie ma smogu, przykładowo pszczoły zbierają pyłki z kwiatów rosnących na łąkach z dala od przemysłu. W miodach dostępnych w zwykłych sklepach mogą być zawarte pestycydy. Coraz rzadziej można kupić polski miód, ponieważ zastąpiły go tanie produkty z importu, np. z Chin. Niska cena i dostępność miodu nie powinny być główną motywacją konsumenta. Tylko miody z lokalnych pasiek mają niepowtarzalny smak i liczne właściwości zdrowotne. Miód jest niezastąpiony w leczeniu przeziębień i wzmacnianiu odporności. Warto łyżeczkę miodu rozpuścić w szklance letniej wody i pozostawić na noc, a rano wypić. Miody regionalne bogate są w kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminy: A, C oraz witaminy z grupy B,a także kwas foliowy. Miód zapobiega biegunce, przeciwdziała miażdżycy, wspomaga działanie wątroby. W lokalnych miodach znajduje się aż 300 substancji, które działają korzystnie na zdrowie. Z kolei produkty pochodzenia owczego działają antynowotworowo, obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy, a także wzmacniają serce. Zawierają też dużo wapnia.

Góralskie produkty regionalne to nie tylko miody z lokalnych pasiek i oscypki, ale też nalewki, np. z czarnego bzu, który leczy przeziębienia, wzmacnia odporność i redukuje kaszel. Poprawia także apetyt, wzmacnia czynność serca i działa uspokajająco.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.