Dieta z niskim indeksem glikemicznym – po co i dla kogo?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Zmagasz się z insulinoopornością? Masz problemy z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej? W takim razie znakomitym wsparciem dla leczenia farmakologicznego pod okiem doświadczonego lekarza będzie dieta z niskim indeksem glikemicznym. Na czym polega, kto powinien ją stosować i co powinno znaleźć się na talerzu?

Podstawy diety z niskim indeksem glikemicznym

Dieta z niskim indeksem glikemicznym to sposób żywienia, w trakcie którego rezygnuje się z produktów o wysokim indeksie glikemicznym i w znacznym stopniu ogranicza się te ze średnim. Czym jest IG? To nic innego jak wskaźnik określający szybkość wzrastania poziomu cukru we krwi po zjedzeniu danego produktu. Wskaźnik powinien być jak najniższy – dzięki temu glukoza jest utrzymana na stabilnym poziomie, co z kolei może pomóc w ograniczeniu senności i zmęczenia oraz napadów głodu.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym – dla kogo?

Jak sama nazwa wskazuje, dieta z niskim indeksem glikemicznym jest polecana każdemu, kto powinien zrezygnować z produktów o wysokim indeksie. Są to przede wszystkim osoby, które mają zaburzenia gospodarki węglowodanowej, czyli zmagają się z cukrzycą typu II lub insulinoopornością. Jeśli rozpoznano u Ciebie stan przeciwcukrzycowy, to jadłospis o niskim IG jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem. Dzięki temu zadbasz o stabilny poziom glukozy, jednocześnie unikając uczucia senności po posiłkach czy napadów głodu. Pamiętaj, że w przypadku chorób niezbędne jest również regularne przyjmowanie leków – dieta z niskim indeksem glikemicznym nie może ich zastąpić i powinna być traktowana jedynie jako uzupełnienie leczenia farmakologicznego.

Co jeść na diecie z niskim indeksem glikemicznym?

Choć dieta o niskim indeksie glikemicznym wymaga odstawienia wielu produktów, to jednak nadal możesz cieszyć się smakiem i aromatem zdrowych, pożywnych potraw. Podstawą jadłospisu powinny być źródła białka zwierzęcego. Są to jajka, mięso, ryby i nabiał, czyli mleko, jogurty czy kefiry. Nie może zabraknąć tłuszczu zwierzęcego i roślinnego, oczywiście w odpowiedniej ilości, oraz mnóstwa ziół, nasion i orzechów. Na talerzu powinny znaleźć się również warzywa i niektóre owoce. Na diecie o niskim indeksie glikemicznym dozwolone jest spożywanie np. awokado, mandarynek czy truskawek.

Boisz się, że zmiany w żywieniu sprawią, że stracisz radość z jedzenia? Z pomocą przychodzi catering dietetyczny oferujący smaczną, zbilansowaną dietę z niskim indeksem glikemicznym, wolną od węglowodanów prostych czy nasyconych kwasów tłuszczowych. Na stronie wygodnadieta.pl możesz wybrać odpowiednią kaloryczność i cieszyć się jadłospisem opracowanym specjalnie z myślą o Twoim zdrowiu!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.